Musim 2020

2020 – A Year of Collaborations

Muda dan Berbakat

Kami berdedikasi untuk menyediakan peluang persembahan kepada pemain musik muda. Kalau anda mempunyai visi seperti kami, sertailah komuniti kami yang dibina atas asas persahabatan dan keghairahan.

Terkini

Renungan Ulang Tahun SPO ke-10

SPO sekarang berumur 10 tahun!

Sempena ulang tahun ke-10, kami akan mengadakan temu bual dengan pemain solo dan konduktor tetamu yang telah menemani perjalanan kami sepanjang 10 tahun ini.

Rakaman temu bual dapat ditonton dalam halaman Facebook kami www.facebook.com/SelangorPhilharmonicOrchestra.

Temu Bual Lalu

Renungan Pandemik

Finlandia dikenali sebagai salah satu karya yang terkenal oleh Jean Sibelius. Karya ini digubah pada tahun 1899 dan dipersembahkan di Finland.

 Finlandia merupakan kisah Finland mengatasi musuhnya. Ia berasal daripada protes politik dan  ditulis sempena Pesta Akhbar Pencen Finland untuk mambantah penapisan yang ditingkatkan oleh Kerajaan Rusia. Muzik ini menggambarkan tanah Finland yang mengagumkan dan menunjukkan kebanggaan rakyatnya terhadap negara sendiri.

 Kini, Malaysia bersama dengan seluruh dunia juga menghadapi musuh yang sama iaitu koronavirus. Walau bagaimanapun, sebagai anak Malaysia, kita haruslah saling membantu dalam memerangi dan mengatasi wabak ini. Semoga selamat dan sihat!

 

Dmitri Shostakovich ialah seorang komposer Rusia yang pernah hidup di bawah pemerintahan diktator Joseph Stalin pada tahun 1929 hingga 1953. Simfoni kesepuluhnya ditulis sejurus selepas kematian Stalin, dan telah ditafsirkan oleh ramai sebagai gambaran rejim kejam Stalin.

Dalam simfoni kesepuluhnya, keganasan dan ketakutan dapat terdengar melalui gendang jerat yang kerap dimainkan. Musik sebegini bercanggah dengan muzik ceria dan positif yang selalu diinginkan oleh Stalin.

Rejim Stalin telah terjejas dan meragut banyak nyawa rakyatnya. Kini, wabak koronavirus juga telah maragut nyawa orang yang kita disayangi dan menjejaskan kehidupan orang ramai. Seperti Shostakovich, kita menantikan hari di mana kita dapat meraikan kebebasan kita daripada pemerintahan tirani.

Walaupun kita penuh dengan ketakutan, janganlah lupa untuk melawannya: mengamalkan SOP, menjaga jarak sosial, dan elakkan kawasan yang sesak.

Semoga selamat dan sihat!

Mengimbau kembali Konsert Chapter 7 pada tahun 2015, kami menyampaikan kepada anda Ng Chong Lim sebagai pemain solo untuk konserto piano ke-2 Sergei Rachmaninoff.

Selepas tayangan perdana sinfonie pertama Sergei Rachmaninoff yang tidak berjalan dengan lancar pada tahun 1897, beliau mengalami kemurungan yang serius dan mengalami blok penulis.

Setiap ungkapan yang merdu, melodi selo yang beremosi, dan kord piano yang berat ditulis dengan bijak untuk menghasilkan karya muzik yang luar biasa ini. Melodi-melodi yang indah dimainkan dengan piano, orkestra dan pemain solo bahkan mempunyai dialog beremosi dan Rachmaninov benar-benar berjaya menangkap hati pendengarnya.

Kami sebagai sebuah negara sedang melakukan yang terbaik untuk mengatasi pandemik ini bersama-bersama. Semoga selamat dan sihat!

Selamat Datang ke Orkestra Filharmonik Selangor

Sebuah Orkestra yang Penuh dengan Keghairahan

Menyebarkan Kecantikan Muzik Klasikal di Selangor

Mendidik and Melatih Ahli Muzik Muda supaya Mereka Menghayati Persembahan dan Organisasi Muzik

Mencungkil Bakat dan Memberi Peluang untuk  Mengambil Bahagian dalam Konsert

Mengenali Kami

Bagaimanakah SPO bermula dan apakah motivasinya untuk memastikan kejayaannya secara berterusan?

Program untuk Remaja

Mengetahui secara lanjut tentang program dan projek yang dijalankan selaras dengan visi kami untuk memupuk bakat pemain musik muda.

Menjadi Penaja

Sebagai pertubuhan bukan untung, kami berdedikasi untuk sentiasa memberi sumbangan kepada masyarakat. Klik sini untuk mengetahui secara lanjut cara supaya anda boleh membantu pertubuhan ini mencapai misi dan visinya.

Bertemu dengan Pasukan Kami

Kamilah yang bekerja bertungkus-lumus di belakang layar supaya sistem dalaman orkestra berfungsi dengan cekap dan lancar.

Lokasi Kami

Lokasi pengadaan konsert tidak sentiasa sama dan bergantung kepada ketersediaan dan saiz lokasi yang ditemui. Walaubagaimanapun, raptai kami sentiasa diadakan di Chan Academy of Music & Arts.

Membaca Blog Kami

Mengenali keluarga yang bermusik ini secara mendalam dengan membaca tentang aktiviti dan pengalaman kami.  

 

Berhubung dengan Kami

Ikuti kami di akaun media sosial untuk peroleh maklumat terkini kami!

May The Music Be With You

May The Music Be With You

The Music Director/Conductor and the President of SPO talk about the repertoire of movie-theme music that the Selangor Philharmonic Orchestra will play in its concert, ‘May the Music Be With You’. They point to John Williams’ genius and introduce us to Hans Zimmer and...

Pin It on Pinterest